Observationer

 

Nyheder

 

Observationer 2001 - 2013 kan ses her

 

Har du oplysninger til denne side, så mail dem til cck@hvaler.dk

 

 

 

 

2017

 

Torsdag, den 6.7.

 

Hold udkig efter vågehvalen eller følg den på nettet:

http://wildlifetracking.dk/Tracking.aspx?id=3c76b782-fc1f-46f8-acfb-b966cc3775b4

 

 

Mandag, den 29. 5.

 

Hold udkig efter hvide marsvin

Atter i år er der set et hvidt marsvin - en mulig albino - i danske farvande. I Kerteminde Bugt, samme områder hvor der også blev set et hvidt marsvin allerede i 2008 og ligeledes i 2015. Vi opfordrer alle sejlere og andet godtfolk at indrapportere observationer.

 

Tirsdag, 17.1

 

Delfinsk Nytår.

 

Hele tre delfinarter er konstatereret i de nordlige Kattegat på næsten samme tid. I går en ung hvidnæsehun ved Strandby (død), forleden og siden 22.12. et øresvin i Skagen Havn (levende) og i Göteborg Havn en almindelig delfin (se www.valar.se for detaljer). Delfin er ikke bare delfin.

 

 

Tirsdag, den 3.1

 

Vågehval strandet ved Thyborøn

 

Søndag, den 1.1.

Øresvinene nu i Randers Havn?

Delfinerne der den ´31.12. blev set Randers Havn er ikke endeligt bestemt. Det kan drje sig om arten øresvin (der i de sidste to år har været på gæstevisit eller om arten hvidnæse -fortsat den mest almindelige danske delfin art.

 

2016

 

Mandag, den 21.11.

Overvintrer øresvinene endnu engang?

De tre øresvin holder stadig til ved Vestbroen over Storebælt (Selfie og Delfie) og ved Kiel (Freddy). Marts 2017 runder Selfie og Delfie to-års-jubilæet.

 

 

Tirsdag, den 25.10.

Almindelig delfin ud for Gilleleje Havn (20.10.)

Sensationelt er samme delfin der før over et år siden blev opdget ved Skærbækværket nu observeret ud for Gilleje Havn i torsdags

 

Tirsdag, den 20.9.

Fortsat almindelige delfiner i Øresund

Ud fra et videoklip modtaget den 14.9. kan det nu dokumenteres at to almindelige delfiner - antageligvis mor og unge - opholder sig i Øresund mellem København og Malmø.

 

Mandag, den 12.9.

Øresvin overrasker: Svømmer rundt i Kielerkanalen

Øresvinet fra Fredericia fortsætter med at overraske. Efter nogle dage at være observeret ud for sluserne i Holtenau i Kieler Fjorden lod delfinen sig indsluse i selve Kielerkanalen hvor den nu er observeret i knalens nordligste runding (Weiche Schwartenbek).

Onsdag, den 7.9.

Øresvin nu i Søby Havn (Ærø)

Tirsdag, den 6.9.

Øresvin observeret i Aabenraa Fjord

Både i går og i weekenden blev et øresvin observeret flere steder i den indre del af Aabenraa Fjord, bl.a. i havnen ud for Endstedværket. Om det er individet fra Fredericia er endnu ikke afklaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Bernd Funda Thomsen.

 

Torsdag, den 25.8.

Øresvin dræber marsvin

For første gang har øresvinenes jagt på marsvin ført til drab. Drabet er oven i købet dokumenteret på film. De tre øresvinshanner har flere gnage jaget marsvin - både i Storebælt og Lillebælt.

 

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-08-25-enestaaende-video-delfin-angriber-og-draeber-marsvin-i-lillebaeltAnd.

 

Søndag, den 21.8.

Anden vågehval dræbt pga påsejling i år?

Onsdag aften blev en 9 m lang vågehval fundet drivende død 12-14 sm syd for Ystad (S). Man mener hvalen er død af en påsejling. Allerede i marts i år blev en anden vågehval fundet død i Kadetrenden og landet i Stralsund (D). Også denne hval viste tegn på påsejling.

 

Onsdag, den 17.8

Fire delfin-hotspots

Der er forsat fire steder her i landet hvor delfiner har taget ophold i længere tid: Øresvin i Lillebælt (på 35. dag) og Storebælt (på 103. dag) og almindelig delfin i Roskilde Fjord (samlet 193. dag) og Øresund (siden 7. august men gammel kending fra Skærbæk (oktober 2015) og Århus Bugt). Vi modtager gerne billeder og film.

 

Onsdag, den 10.8

Delfin observeret i Helsingborg Nordhavn

En almindelig delfin blev i går aftes observeret i lystbådehavnen i Helsingborg. Billeder i Helsingborg Dagblad.

 

http://www.hd.se/2016-08-09/delfinbesok-i-hamnbassangen-i-helsingborg#&gid=1&pid=6

 

Onsdag, den 3.8.

Delfin springer fortsat i bunden af Roskilde Fjord

Beboerne omkring Lejre Vig kan fortsat glæde sig over en springende delfin, der nu har opholdt sig i Roskilde Fjord siden starten af februar - altså efterhånden et halvt år.

 

Tirsdag, den 2.8.

Delfin observeret ved Ven

En enkelt almindelig delfin er set ud for Vens nordlige spids i dag.

 

Lørdag, den 30.7.

Delfinobservation ud for Kastrup

En delfinflok er indrapporteret fra Øresund ud for Kastrup kl. 18:20.

 

Søndag den 24.7.

Delfinobservation ud for Anholt Havn

Der er observeret en almindelig delfin ud for Anholt Havn. Om det er en af vore "gamle " kendinge vides ikke endnu, men måske er der taget billeder tæt nok på til at afgøre dette.

 

Onsdag, den 20.7.

Delfin-update 2: Øresvinene har IKKE forladt Storebælt

Der er fortsat to øresvin ved Vestbroen over Storebælt. Et tredje øresvin holder nu siden den 13.7. til i det nordlige Lillebælt. Vi modtager gerne billedemateriale, så dyrets kendtegn kan registreres. Det kan jo ikke udelukkes at der kommer flere artsfæller til Danmark.

 

Lørdag, den 16. 7.

Delfin-update

Delfinsituationen er i fortsat udvikling. Der er set en almindelig delfin både i bunden af Roskilde Fjord og i Bogense Havn. De sidste tre dage er der set øresvin i det nordlige Lillebælt - muligvis to nye. Det velkendte par fra vestbroen over Storebælt har søgt andetsteds hen. Så hold udkig! Der er måske flere delfiner opå færde.

 

Søndag, den12.6.

Kaskelotten nu ved Göteborg

Vores svenske søsterside rapporterer en kaskelotobservation ved Göteborg

http://www.valar.se/2016/06/12/kaskelot-i-goteborgs-sodra-skargard/

 

Tirsdag, den 7.6.

Kaskelotten observeret sydøst for Samsø

Kaskelotten har vendt snuden mod øst. Over Lyngby Radio blev en observation ringet ind fra en position 4 sømil sydøst for Koldby Kås, Samsø.

Søndag, den 5. 6.

 

Kaskelotten dukket op vest for Tunø

Efter at være spottet flere steder nord for Fyn og i Odense Fjord i går og i forgårs, er kaskelotten nu dukker op vest for Tunø. Anette Sørensen har her til morgen taget dette billede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandag, den 30.5.

Kaskelot observeret i Vejle Fjord

Det er en kaskelot der er observeret forskellige steder i Vejle Fjord. Hvis det er samme individ som tidligere på måneden blev observeret ud for Hornbæk, har den svømmet i små tre uger. Det må frygtes at den ikke har taget føde til sig og er i dårlig forfatning.

Ikke siden december 1770 har der været kaskelotter på de kanter (Horsens Fjord). En strandede og en slap måske væk. Lad os håbe 2016 kaskelotten vælger det sidste.

Lørdag, den 28. 5.

Delfinupdate

Der er for øjeblikket mindst tre delfin-hotspots i de indre danske farvande. Øresvin ved Vestbroen/Storebælt, almindelig delfin i Aarhus Bugten og ligeledes almindelig delfin i Roskilde Fjord. Så hold udkig!

 

Tirsdag, den 24.5.

Almindelig delfin observeret i Aarhus Havn (23.5.)

Øresvinene (Selfie og Delfie) fortsat ved Vestbroen (Storebælt).

 

Torsdag, den 19.5.

Øresvinene observeret fra Vestbroen

Tirsdag, den 10.5.

Kaskelot observeret ud for Hornbæk

Det var ikke en pukkelhval - men sensationelt en kaskelot der i går blev observeret ud for Hornbæk. De to arter har visse fællestræk, men kun kaskelotten "skyder" sin blåst skråt fremad.

 

Fredag, den 6.5

Skærbæk delfinen nu observeret ved Studstup værket (5.5.)

Nu på 7. måned i indre danske farvande har delfinen der først opdagedes ved Skærbæk værket i oktober 2015 haft sit optrin i Århus Bugt, nærmere betegnet Studstrup Værket.

 

Søndag, den 1.5.

Øresvinene obseveret i Båring Vig: På vej mod nord?

Lørdag, den 30.4.

Øresvinene filmet ved Strib.

https://www.youtube.com/watch?v=qZPZLPh5lz8&feature=youtu.be

 

Torsdag, den 28.4.

Øresvinene "leger" med maden i Sønderborg Havn

Øresvinene viste i går deres fangst frem for Louise og Karsten Hansen der bl.a. var heldige at få dettte pragtbillede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag, den 27.4.

Store flyttedag hos øresvinene?

Øresvinene blev tidligt i går aftes set helt inde i Augustenborg Havn. Tidligere samme dag sås de ved Ballebro Hardeshøj overfarten og dagen før ved Egernsund. I søndags var de endnu i Kiel.

 

Tirsdag, den 5.4.

Stribet delfin og hvidhval ved svenskekysten

Fra vores svenske søsterside erfarer vi at der både er fundet endnu en død stribet delfin og en levende hvidhval er set ved Halmstad. Se valar.se for detaljer.

 

Søndag, den 27.3

Delfiner observeret ud for Tisvilvildeleje

En lille flok på 3-4 delfiner blev her til formiddag set ca 100 m fra kysten ud for Tisvildeleje. Dyrene sprang helt ud af vandet og beskrives som sorte og hvide i farvetegningen.

 

Tirsdag, den 22.3.

Almindelig delfin observeret i Vejle Inderhavn

 

Søndag, den 13.3.

Almindelig delfin fundet ved Havnsø

Hjemmesidebestyreren har besigtiget en delfin der var fundet strandet ved Havnsø. Det blev først antaget at det var et øresvin - i givet fald en unge. En nærmere undersøgelse viste dog at det var delfinarten almindelig delfin (Delphinus delphis), en ung ca. halvanden meter lang hun. Det var tændernes antal der var afgørende. Et øresvin har kun 19-24 tænder i hver kæbehalvdel, mens den almindelige delfin har mellem 45 og 55.

 

De to øresvin er nu set ved Kiel.

 

Torsdag, den 10.3.

Skærbæk-Delfinen nu i Kolding Nordhavn

Det er formentlig delfinen fra Skærbæk der har taget en afstikker til Kolding Nordhavn. Der er lagt en video ud på facebook.kolding.

 

Det er ikke bekræftet at delfinerne fra Aalborg skulle være øresvinene fra Flensborg Fjord.

 

Søndag, den 6.3.

Delfiner i Aalborg Havn

Lørdag den 5.3. kl.17:00 blev to delfiner observeret ud for Musikhuset i Aalborg Havn. Dyrene red på en coasters bovbølge. Er der nogen der har set dem igen?

Øresvinene set ved Aabenraa?

Øresvinene skulle i følge et opslag på FB gruppen Delphine in Flensburg være set "ved Aabenraa". hvaler.dk efterlyser - som altid- billeder og deltaljer.

 

Fredag, den 26.2.

Finhvalen undersøgt og parteret

Det var en lidt længere hval end først antaget: 17,28 meter og dermed næsten samme længde som 2010 finhvalen fra Vejle Fjord (17,20 m). Det var ligeledes en han.

 

Mest markant havde dyret en stor byld på ryggen der viste at indeholde puds. Veterinære undersøgelser må vise, om dette har væretmedvirkende dødsårsag.

 

Øresvinene har været på besøg ved Okseøerne den 17.2. Se droneoptagelserne på http://www.shz.de/lokales/flensburger-tageblatt/drohne-filmt-selfie-und-delfie-vor-den-ochseninseln-id12837666.html

 

 

Tirsdag, den 23. 2.

Finhval strandet ved Saltum Strand

Natten til tirsdag er en 14-15 m lang finhval strandet ved Saltum Strand i Nordjylland. Det er første gang på den danske skagerrakkyst siden 1945.

 

Torsdag, den 18.2

Delfin-update

Øresvinene er stadig i Flensborg Fjord og der svømmer stadig en almindelig delfin rundt ved Skærbæk i det nordlige Lillebælt Vores svenske søsterside rapporterer to stribede delfiner fra Onsala halvøen (oprindeligt bestemt til hvidskæving)

http://www.valar.se/2016/02/13/tva-vitsidingar-strandade-pa-onsalahalvon-soder-om-goteborg/

 

Større hval observeret i det nordlige Lillebælt

Den 16. 2. mellem kl. 8:30 og 11:00 blev en større hval formodentligt en finhval observeret ved Gl. Åbo og siden syd for Brandsø.

 

Torsdag den 11.2

Delfin observeret ved Frederiksværk (6.2.)

 

Mandag, 8.2.

Øresvinene nu i Flensborg Fjord

 

http://www.shz.de/lokales/flensburger-tageblatt/delfine-in-der-flensburger-foerde-gesichtet-id12676141.html kas

 

Lørdag, den 6.2. (rettet 11.2.)

29 kaskelotter døde: Kommer der flere?

Danmark er ind til videre gået ram forbi under hvad dermå betegnes som den største strandingserie i Nordsøen nogensinde. Status 30 døde kaskelotter: Tyskland: 16 Holland: 6 England: 6 Frankrig:1.

 

Mandag, den 1.2.

Otte nye kaskelotter strandet i Tyskland

http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Acht-Pottwale-vor-Dithmarschen-gestrandet-,pottwal258.html

 

Søndag, den 24.1.

Yderligere fire kaskelotter strandet i England

Det "lille vadehav", the Wash, ved den engelske nordsøkyst har nu fået sin andel af kaskelotstrandinger. En på Norfolk kysten (Hunstaton) den 21.1. og nu i dag tre ved Lincolnshire kysten ved Skegness.

 

Tirsdag, den 19. 1.

Større hval observeret ved Ajstrup syd for Aarhus

 

Tirsdag, den 12.1. 2016 og tirsdag den 19.1

Endelig facit: 12 kaskelotter strandet tæt på Danmark

To døde kaskelotter ved Helgoland og seks strandet levende ved den hollandske ø Texel. Sammen med de to der forleden den 9.1. strandede på den tyske ø Wangerooge og en ved Bremerhaven og en ved Büsum altså i alt 12 kaskelotter. Det er det højeste antal siden 1997, da der strandede 13 alene på Rømø.

 

Lørdag, den 9.1. 2016

To hvidhvaler ved Öland

Øjensynligt uden at blive opdaget på deres vej ind i Østersøen gjorde nogle hvidhvaler deres optrin ved Öland den 9.1. midt på formiddagen (Rapport fra www.valar.se)

 

Fredag den 1.1. 2016 og 7.1. 2016

Større hval observeret ud for Helsingborg og Hohwachter Bucht

Både den 31.12. og i dag er en større hval - formodentlig en pukkelhval - observeret ud for Helsingborg. Desværre kunne vi ikke bringe billeder. Den 7.1. blev en ca. 10 m lang hval observeret i Hohwachter Bucht vest for den tyske ø Fehmarn. Desværre heller ikke billeder denne gang.

 

2015

 

Tirsdag, den 22.12.

Delfinen fortsat ved Skærbæk

Den almindelig delfin der første gang observeredes ved Skærbækværket i oktober måned og som en overgang ikke spåedes mange overlevelseschancer sætter nye rekorder for ophold sammesteds hver dag.

Øresvinene fra i sommer har nu taget et længere ophold ved Neustadt i Lübecker Bugten.

 

Tirsdag, den 8.12.

Skærbækdelfinen fortsætter sit ophold

Delfinen er observeret næsten daglig ud for Skærbæk, senest i går 7.12.

 

Freddag, den 4. 12.

Øresvinene: Nyeste meldinger.

Øresvinene blev set ved den svenske kyst (Kalmarsund) frem til den 27.11. og er nu (1. og 2. december) set i Lübecker Bugten. Se filmen på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=EFnAS1RYZ2s

 

Lørdag, den 30.10,

Skærbækdelfinen fortsat tilstede

Delfinen blev i går eftermiddags observeret ud for lystbådehavnen. Den synes at være i god vigør og er også sluppet af med fiskegarnet.

 

Lørdag, den 23.10.

Næbhvalen fundet død ved Karlskrona, Blekinge

 

Mandag, den 19. 10.

Atter en observation af en mindre hval ved Aalborg (i dag)

 

Almindelig delfin set ud for Skærbæk lystbådehavn

 

I går og flere dage før blev en almindelig delfin observeret. Delfinen har i højre side en snor/et stykke garn hængende. Dyrets tilstand er uafklaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Peter Andersen

 

Torsdag, 8.10.

 

Delfinen set ud for Skærbæk (17:30)

 

Onsdag, den7.10.

 

Delfin besøger Skærbækværket

 

En to meter lang delfin - efter alt at dømme en almindelig delfin (Delphinus Delphis) har opholdt sig i et lille havnebassinn ved Skærbækværket.

 

Søndag, den 4.10.

Hval ud for Glyngøre

En større hval blev tidlig søndag morgen observeret fra Glyngøre kysten i Sallingsund. Den synlige ryg var 3 m med en rygfinne på den bagerste tredjedel af ryggen. Der kan være tale om en finhvalart eller en næbhval.

 

Torsdag, den 1.10.

Næbhval i kraftspring ud for Wohlenberger Wiek

De seneste par dage har næbhvalen (Mesoplodon bidens)opholdt sig ved den mecklenborgske kyst. Ikke siden 1935 har denne art været dokumenteret i nærområdet. Senest i Danmark var 1992. Vi bringer snarest på dette sted et billede af en springende næbhval.

 

 

Mandag, den 28.9.

Finhval? i Snævringen

Formodentlig en finhval er observeret ved Middelfart. Vi efterlyser billeder

 

Fredag, den 25.9.

Næbhval strandet levende ved den mecklenborgske kyst

http://www.ln-online.de/Nachrichten/Norddeutschland/Angler-retten-gestrandeten-Schnabelwal

 

Søndag, den 20.9.

Grindehval aflivet nord for Søndervig

 

Lørdag, den 19.9.

Hval observeret i Kolding Fjord

 

Tirsdag, den 8.9.

 

Marsvin viser nye takter i fødesøgningen

Vi har modtaget dette sensationelle billede fra Lars Andenæs-Werenberg der viser mindst tre marsvin i færd med at jage fisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndag, den 30.8.

70-100 marsvin mellem Torekov og Gilleleje

Et helt hav fyldt med marsvin. Farvandet mellem Danmark og Sverige ved indgangen til Øresund bugnede åbenbart af marsvin. Der blev talt mellem 70 og 100 dyr. De mange marsvin tyder på en ganske ansenlig fiskeforekomst.

 

Gråsæl ved Endelave

Møllegrunden ved Endelave er åbenbart ved at blive taget i brug af gråsæler. I hvert fald blev et ungt dyr observeret her den 30.8.

 

Øresvin observeret nord for Stockholm

To øresvin er blevetn observeret ud for Grisslehamn lidt bord for Stockholm rapporterer vores svenske søsterside valar.se. Det er endnu ikke afklaret om det er de samme som tidligere på året opholdt sig i indre danske farvande.

 

Fredag, den 22.8

Øresvin observeret ved Gotland

 

Vi har modtaget observationsmelding fra Svältholmen, en lille ø øst for Gotland.

 

Onsdag, den 19.8.

Større hval observeret ud for Bønnerup: Vi efterlyser billeder og yderligere informationer

 

Lørdag, den 15.8.

Hvalbesøg i Aalborg Havn (10.8. kl. 20:00): Er der billeder og yderligere observationer?

 

Fredag, den 14.8.

Øresvin nu ud for Klaipeda, Litauen

http://en.delfi.lt/lithuania/society/dolphins-spotted-off-lithuanias-baltic-coast.d?id=68735392

 

Tirsdag, den 11.8.

Læderskildpadde strandet ved Langeland.

Velvidende at læderskildpadden er et havkrybdyr og ikke et havpattedyr, så er gårsdagens fund ved Langeland interessant fordi det indikerer indstrømning af atlantisk (mere saltholdig og varmere) vand til de indre danske farvande. I 1997 havde vi sidst besøg af en læderskildepadde - og også en finhval!

http://www.dr.dk/nyheder/viden/video-saadan-ser-en-raadden-og-uhyre-sjaelden-laederskildpadde-ud

 

Tirsdag, den 4.8.

Mulig finhvalobservation ud for Torø Huse

Finhvalen kan være på vej mod nord. Nærmeste "faste station" er i givet fald Snævringen.

 

Mange marsvin i indre Flensborg Fjord

Vi har modtaget en melding om store flokke af marsvin ud for Kollund antageligt i færd med at jage en sildestime. Men åbenbart ingen sildehval (mere gængs kendt som finhval)?

 

Øresvin på vej mod nord?

De to øresvin blev den 2.8. observeret ved Slipshavn ved Nyborg.

 

Lørdag, den 1.8.

Finhval fortsat i Aabenraa Fjord (17:30-18:00)

 

Fredag, den 31.7.

Øresvin i Siø Sund og Svendborgsund - men hvor er finhvalen?

De to øresvin fortsætter åbenbart deres rundtur gennem de danske farvande. I dag blev de observeret ved Broen over Siø Sund til Langeland (10:30-11:30) og senere (17:55) fra Ærøfærgen i Svendborgsund. Vi har ingen rapporter om finhvalen siden den 26.7.

 

Torsdag, den 30.7

Øresvin nu i det Sydfynske Øhav

I går blev de to delfiner observeret under en sejlads mellem Rudkøbing og Svendborg

 

Søndag, den 26.7.

Finhval runder 14 dage i Aabenraa Fjord

Finhvalen blev observeret både den 23. og i går den 25. julived Endstedværket.

 

Fredag, den 24.7.

Finhval springer i Aabenraa Fjord, øresvin nu ved Nordfyn

Den 20., 21. og 22. juli sås finhvalen foretage de såkaldte kraftspring hvor det meste af forkroppen kommer frit af andet.

Mens finhvalen er forholdvis stedfast synes øresvinene nu at have flyttet til mundingen af Odense Fjord (Gabet) og de nordøstlige fynske kyststrækninger.

 

Søndag, den 19.7.

Finhval fortsat i Aabenraa Fjord

 

Finhvalen blev både observeret i går og i dag hele dagen mellem Endstedværket og Skarrev. I aftes blev den set fra færgen Hardeshøj Ballebro paa vej syd over.

 

Torsdag, den 16.7.

 

Finhval tilbage i Aabenraa Fjord

Hvalen er her til morgen observeret (6.25) observeret ud for Enstedværket

 

Onsdag, den 15.7.

Finhval flytter station

 

Der er set en finhval i Flensborg Fjord. Dersom det er samme finhval som den 13.7. om aftenen blev set i Aabenraa Fjord, så må hvalen være svømmet igennem Alssund (det er sket flere gange før) eller øst om Als. Vi efterlyser derfor observationer og billeder der kan afgøre om der er tale om blot en eller måske to hvaler.

 

irsdag, den 14.7.

 

Finhvalen observeret flere steder i Flensborg Fjord

 

Fantatiske billeder af øresvinene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hvaler.dk har modtaget en række billeder af de to øresvin taget den 13.7. mellem 12:30 og 14:30 ud for Nappedam Lystbådehavn. I dag var dyrene samme sted. Copy right Jette Egeskjold

 

Mandag, den 13.7.

Finhvalobservation i Aabenraa Fjord

 

 

 

 

 

 

 

 

Henning Andersen har sendt dette fine billede af den cirklende finhval. Han kunne oplyse, at der var en masse stimefisk på hans ekkolod. Så mon ikkke finhvalen har mæsket sig på dem. Den hedder jo trods alt også sildehval på dansk. dansk

 

Lørdag, den 11.7.

Finhvalobservation ved Aarøsund!

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Sussie og Per Vinther

 

Fotoudsnittet viser tydeligt størrelsesforholdene mellem båd og hval.

 

Tirsdag, den 30.6.

Første pukkelhvalstranding i Danmark - 110 år!

En skønsmæssigt syv meter lang pukkelhval er strandet på Thy-kysten. Tidligere fund af døde pukkelhvaler i danske farvande kendes fraa 1905 (Lønstrup) og 1806 (Christiansø).

 

Onsdag, den 24.6.

Øresvinene nået til Århus Bugten

De øresvin der tidligere på måneden blev observeret ved Kiel er måske de samme som i går blev observeret ud for Studstrupværket.

 

Onsdag, den 10.6. kl. 21:21

Hval observeret ud for Sennels i Thisted Bredning

 

Mandag, den 8.6.

Hvidt marsvin filmet ved Fyn

https://www.youtube.com/watch?v=SGU62dFHOXk&feature=youtu.be

 

Så er der atter set et næsten hvidt marsvin i de danske farvande. Om det er en ægte albino eller en såkaldt "hvidling" vides endnu ikke.

Tre slags delfiner i vore farvande

 

De seneste uger er der registreret fire strandinger af hvidnæse langs den jyske vestkyst og der er fortsat øresvin ved de svenske og tyske østersøkyster. Hertil kommer observationer af almindelig delfin fornyligt i Øresund.

 

Tirsdag, den 26.5.

Hval i Grenaa Havn

 

Den 22. 5. observeredes en hval i Grenaa Havn. Efter alt at dømme ikke et marsvin. Er der nogen derude der evt. kan hjælpe med billeder eller optagelser?

 

Nu også almindelig delfin i Øresund

Den 23. 5. blev der set en almindelig delfin i det nordlige Øresund. Vi bringer billede og mere detaljerede oplysninger snarest

 

Onsdag, den 20.5.

Øresvin ud for Københavns Nordhavn

Klokken 11.37 blev der observeret et øresvin lige nord for det nyanlagte land-areal ved nordhavnen i København.

 

Tirsdag, den 5. maj

Finhval og pukkelhval samtidigt?

Hvalobservationen fra den 1. maj i Eckernförder Bucht var IKKE en pukkelhval, men en finhval. I februar 2004 observeredes begge arter samtidigt i Flensborg Fjord - pukkelhvalen sås endda inde i Sønderborg havn.

 

Lørdag, den 2. maj

Pukkelhval tilbage i Vemmingbund?

Vi har modtaget en observationsmelding fra Vemmingbund her til morgen.

 

Søndag, den 26. april

Pukkelhval nu i den vestlige Østersø?

Vi har modtaget en observationsmelding fra den 23.4. klokken ca. 15. En pukkelhval sås en enkelt gang oppe på en position ca. 35 sømil øst for Stevns Klint.

 

Øresvin ud for Blekinges kyst

De seneste par uger er der observeret øresvin ud for Blekinges kyst. Hvad der antoges at være hvidnæser (se 8. marts) har nu vist sif at være øresvin. Se følgende film: https://www.youtube.com/watch?v=EqS4SOqhqsY

 

Onsdag, den 25. marts

Pukkelhval observeret i den nordlige Østersø

Fra vores svenske søsterside har vi modtaget melding om en pukkelhvalobservation i Bottenviken (20.3.. 2015). Helt sensationelt drjer det sig om moderdyret der blev set i danske farvande i sommeren 2014.

Se: http://www.kustbevakningen.se/sv/media/vakthavande-befal-rapporterar/val-siktad-i-bottenhavet/

 

Lørdag, den 21. marts

Spækhugger observeret nordøst for Fynshoved

Fra slæbebåden SVITZER MJOLNER indløb en observation af en spækhugger ca 2 sømil NØ for Fynshoved kl. 7:45. Så hold udkig efter denne hval og rapportér.

 

Søndag, den 8. marts

Delfinobservation ud for Simrishamn

Med rimelig stor sandsynlighed en hvidnæse blev observeret ud for Simrishamn på det "klassiske" delfinsted hvor der også tidligere (fx 2003) har holdt delfiner til

 

Torsdag, den 26. februar

Almindelig Delfin fundet på Amager

 

Onsdag, den 25. februar

Pukkelhval observeret i Øresund!

Observation gjordes af Steen Rasmussen under en torskefisketur ca. tre

sømil nord for Helsingør. Hvalen svømmede mod syd.

 

Onsdag, den 18. februar

Pukkelhval observeret i Gdansk Bugten og ved Bornholm

Fra vores polske kolleger erfarer vi at en pukkelhval den 14.2. er observeret i Gdansk Bugten. Den 16.2. skulle den være set ved Bornholm.

 

Onsdag, den 11. februar

12 m kaskelot strandet på Fanøs sydspids

Fiskeri- og Søfartsmuseet rapporterer en ny kaskelotstranding - denne gang fra Fanø.

 

Fredag, den 16. januar

Rådden kaskelot strandet ved Harborøre

Fiskeri- og Søfartsmuseet har i samarbejde med Jyllandsakvariet tilset en rådden kaskelot der strandede ved Harboøre den 16. januar og fik sikret underkæberne så en aldersbestemmelse kan foretages.

 

 

2014

Mandag, den 23. december

 

Pukkelhval i svensk havn

En ca. 10m lang pukkelhval sad fast under en bådebro i Kungshamn havn ved den svenske Bohuslänkyst forlyder det fra vores svenske søsterside valar.se. Dyret kom fri igen, men blev en del skadet-

Om der er tale om en af sommerens pukkelhvaler er ved at blive undersøgt.

 

Mandag, den 15. december

Stor hval spottet ved Skagen

Vi har modtaget meddelese om en observation af en storhval ud for Skagen den 15.12. ved 10-tiden. Der blev blev både set halefinne og blåst. Gisningerne går på at det kunne være en pukkelhval.

Yderligere detaljer: http://www.birdcall.dk/2014/12/birdcall-skag_15.html

 

Lørdag, den 15. november

Nyt fra pukkelhvalen/erne?

Allerede den 30 oktober blev en større hval set ud for Sassnitz. Det med stor sandsynlighed en pukkelhval, men er det mon en af dem der ikke er set siden august? Vi håber at kunne bringe et billede snarest.

 

Søndag, den 2. november

Grindehval undersøgt

Grindehvalen er nu blevet undersøgt.Det var en han på 446 cm med en maksimal spæktykkelse på ryggen på 58 mm oplyser Fiskeri- og Søfartsmuseet.

 

Mandag, den 28. oktober

Grindehval strandet ved Fanø

En død grindehval der sandsynligvis er kommet levende ind lavt vand nord for Fanø den 27. oktober er nu bjærget i land. Den vil i morgen blive undersøgt af fagfolk fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Det er mindst 6. gang en grindehval er strandet ved Fanø.

 

Søndag, den 7. september

Svar fra North Atlantic Humpback Whale Catalogue:

Fallshöft 2 er ikke kendt i forvejen.

 

 

Hvalen der blev fotograferet den 7. juli i Vemmingbund af Jens Godbersen er nu blevet forsøgt matchet med et af de store kataloger og fået et nyt nummer na6643 Den kunne nemlig ikke genfindes blandt de over 8000 pukkelhvalindivider der findes i kataloget.

 

 

Søndag, den 31. august

 

Pukkelhvalen dukket op igen syd om Gotland (29.8.)

 

Så er der endeligt nyt om pukkelhvalen - men hvilken? Fra vores svenske forbindelser har vi fået følgende:

 

Val synlig kl 14 fredag 29/8 Från M/T Ternvag

Söder om Öland simmade söder ut.

Billede: Reijo J Kuurne

Lørdag, den 16. august

 

Gotlandshvalen identisk med den unge hval

Vi har nu sammenlignet billeder fra tyske, danske og svenske farvande og det har vist sig at den er identisk med Fallshöft 1, altså den unge hval (hvalungen). Det betyder at mor og unge nok er svømmet hver til sit.

 

Den finske pukkelhval er stadig noget af en gåde. Hvordan kunne den upåagtet slippe ind i Østersøen? Så derfor hermed endnu engnag opfrodringen til godtfolk om atb sende billeder ind til os også "gamle".

Onsdag, den 13. august

Tre pukkelhvaler: Pukkelhvalobservation ud for Helsinki - allerede 9. juli

 

En enkelt pukkelhval er allerede for en måned siden observeret ud for den finske hovedstad. For dem der kan læse finsk/eller bruger Google translate:

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288724260063.html

 

Der vises en video og et grab der entydigt bekræfter artsidentiteten.

 

Den store afstand mellem Grønsund (10.7.) og senere observationer af to hvaler i danske farvande, betyder at der med næsten sikkerhed må være tale om et tredje individ.

Lørdag, den 9. august

 

Pukkelhvalobservation ved Gotland (9. august)

 

En enkelt pukkelhval er i dag observaret ved Gotland erfarer vi fra vores svenske kolleger:

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=10044358Pukkelhvalob

 

Redaktørens kommentar: der er tale om en mindre pukkelhval, måske ungen. Vi arbejder på at fremskaffe billederne i høj opløsning, så vi kan få dette be- eller afkræftet.

 

Fredag, den 8. august

Pukkelhvalobservation mellem Falster og Darßer Ort, Tyskland (6. august)

Fra vores tyske kolleger har vi fået melding om en observation onsdag på position

 

54°40,9´N 012°35,0´E. En enkelt hval svømmende mod øst.

Mandag, den 4. august

billede Erhardt Ecklon. www.Sydfynsnatur.dk

Pukkelhvalerne i Svendborg Sund (4. august)

Fra Erhardt Ecklon har vi modtaget følgende melding:

 

Obs af hval i Svendborgsund mellem det østlige Iholm til Iholm flak kl 14:20 - 14:30. Fik kun taget 3 fotos (ved hæftet) der ikke rigtigt viser noget afgørende.

 

 

Kort over området med tre obssteder plus obspunkt https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zqUmmr-vFVjk.k-ypcScpagHw

 

Redaktørens kommentar. Blåst og hvalryg kunnet tydes som mor og unge.

Der er desværre opstået en fejl under opdateringen. Så derfor vises meldingerne 11.7. til 2.8 uden billeder. Vi arbejder på at reparere skaden

 

Lørdag, den 2. august

 

Grindehvaler og delfiner på besøg ved den svenske Bohuslän-kyst

 

Fra vores svenske søsterside valar.se erfarer vi at der i de seneste dage er observeret en delfin i Strömstad havn. Det er antageligt enten en almindelig delfin eller et øresvin.

 

Endvidere er der observeret grinehvaler i farvandet

 

se: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/forst-delfiner-och-nu-valar

 

Pukkelhvalerne allerede observeret den 6.7.

 

Hanne og Ove Nielsen observerede hvalerne i Hjelm Bugt ved Møn den 6.7. om formiddagen. Her er et billede af mor og unge:

 

 

Foreløbig beregning af pukkelhvalernes svømmehastighed

 

Med denne observation har vi fået mulighed for at skønne hvor hurtigt pukkelhvalerne må have svømmet. Da observationerne den 6.7. og 7.7. ligger ca. 100 sømil (185,2 km ) fra hinanden og hvalerne måske har haft 30 timer til at nå frem, giver dette en gennemsnitshastighed på 6,3 km/t. I lærebøgerne står der at pukkelhvaler svømmer med en hastighed på mellem 4.8 og 14 km/t og at en mor med sin unge svømmer langsomst. Så det passer jo fint.

 

 

hvaler.dk hører fortsat meget gerne fra folk der måtte ligge inde med "gamle" observationer af pukkelhvalerne

Observationer mellem Aarø og Brandsø (31.7.)

 

Vi har modtaget rapporter fra godtfolk med observationer fra klokken 9.50 syd for Brandsø og klokken 11.21 ved Aarø på en position 55 17,9 N 009 43,8 E.

Onsdag, den 30.juli

 

Observationer i Fænøsund og ud for Middelfart Marina (30.7.)

 

Vi har modtaget disse flotte billeder af Kim Konradsen. Billederne er taget ud for Middelfart Marina mellem kl 12:30 og 13:00.

 

Hvalen svømmede foran kølen på sejlbåd (30.7.)

Hvalen/hvalerne er fortsat i det nordlige Lillebælt. Anita Sørensen og famlie havde en fantastisk oplevelse. Den store hval, skønnet til at være mindst 12 meter lang, kom tæt på sejlbåden og svømmede foran kølen. Vi håber at kunne bringe klip og billeder fra filmen. Hvalen observeredes ved Flækøjet kosten syd for Middelfart kl. 11.35 på ca 12 meter vand.

 

Videoen kan ses her:

 

http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-07-31-tv-familie-fik-bes%C3%B8g-af-den-danske-pukkelhval

Tirsdag, den 29.juli

 

Hvordan bør man som søtrafikant forholde sig over for en pukkelhval?

 

Hvaler.dk har fået flere spørgsmål vedrørende "god takt og tone" i forbindelse med pukkelhvaloplevelserne og om det kan være farligt. Det er indlysende at en mor med unge kan blive stresset over for nærgående og for mange både og den gode fornuft byder selvfølgelig en ikke fortsætligt at jage hvalerne "op i en krog". Hidtil har hvalerne dog let kunnet undgå bådene og nærkontakter synes at have været på hvalernes præmisser.

 

Pukkelhvalungen dykkede under kølen af båd

 

Klokken 17.25 i dag havde Jan Tronhjem følgende oplevelse:

 

 

Hej

 

Vi kom sejlende fra syd op mod Lillebælt idag kl 17.25, så vi noget stort der lå i vandet..

 

Possition N55.24.403\ E 009.44.742 (nordvest for Baagø; red)

 

Pludselig kom et kæmpe hoved af en hval op og lavede et kæmpe pust, og dykkede herefter ned under os.... Tror ikke det var en voksen..vil skyde den var max 6-8 meter lang, men vi så kun hovedet stikke op og pruste ud... Vores bådmotor larmer noget, men blæset fra hvalen overdøvede fint alt andet.. Fantastisk....vi satte i tomgang, og så nogen kæmpe hvirvler i vandet omkring os, men ikke synet af hvalen/hvalerne igen.. Stor stor oplevelse på 25-50 meters afstand?

 

Redaktørens kommentar: Det er formentlig en nysgerrig unge der har nærmet sig båden. Det tyder også på at ungen tør /får lov til at undersøge ting på egen hånd (eller skulle vi sige luffe).

Pukkelhvalerne set nord for Bågø (28. og 29.7.)

 

Hvalen/hvalerne er i dag kl. 14.05 blevet indrapporteret fra det nordlige Lillebælt nord for Bågø. I går

 

blev de observeret næsten samme sted kl. 11.40.

Lørdag, den 26. juli

 

Pukkelhvalerne spottet i Snævringen (26.7.)

 

Hvalen/hvalerne blev set i broområdet i Snævringen ved 13-tiden.

Fredag, den 25. juli

 

Pukkelhvalerne observeret syd for Fænø (25.7.)

 

De to hvaler - må vi håbe - blev observeret syd for Fænø i det nordlige Lillebælt kl. 12:00. Vandet er her ret dybt og måske viser hvalerne atter halefinnen. Undersiden af halefinnen kan sammenlignes med et fingeraftryk. Med et godt billede af halefinnen vil det være muligt at få afklaret hvor hvalerne kom fra. Det gælder selvfølgelig først og fremmest den voksne hun.

 

 

Torsdag, den 24. juli

 

Pukkelhvalerne tilbage ved Aarøsund (24.7.)

 

Vi har modtaget følgende rapport i dag fra Mogens Winther

 

Vi kom sejlende ind til Årøsund, hvor den famøse pukkelhval pludselig dukkede op. Her et billede klokken 13:27 optaget på position 55 grader 12.295 N, 9 grader 42.716E der viser begge hvaler. Ungen (Falshöft 1) svømmer neddykket bag moren (Falshöft 2).

Der er to pukkelhvaler i Aabenraa Fjord (23.7)

 

Vi har modtaget følgende rapport:

 

Onsdag den 23. juli 2014 kl. ca. 12.30 var vi ude at sejle kajak i Aabenraa Fjord for at kigge efter pukkelhvalen. Min mand havde set ryggen af den på sin kajaktur ved 10-tiden. Ud for Skarrev Camping ca. midt på fjorden så vi først ryggen af en hval (vi havde også en oplevelse af, at den var lysere, end vi havde forventet). Nogle minutter efter hørte vi blåsten og så hvalen springe op af vandet 3-400 meter fra os. Den var helt oppe over overfladen i kæmpe skumsprøjt og med store vandsøjler til følge to .

 

Vi har en mistanke om, at der måske var en mindre hval med den - i hvert fald så vi en mindre blåst samtidig.

 

En meget fascinerende oplevelse, som vi desværre ikke har billeder af, fordi telefonerne var pakket i kajakkernes lasterum.

 

Jens Suhm og Connie Dyrløv

 

Redaktøren kommentar: Ja der er to hvaler. En mindre hval kunne være en unge fra i vinter. Det er en yderligere sensation.

Her er et udsnit af Lea Poulsens billede fra den 22. 7. 2014 der bekræfter ovenstående observation

Onsdag, den 23.juli

 

Pukkelhvalen fortsat i Aabenraa Fjord (23.7)

 

Vi har modtaget følgende rapport og billede fra Anne Cathrine Thuesen:

 

Vi har i dag omkring kl 12:50 set hvalen i Aabenraa fjord.

 

Da vi så den var den SV for Skerev (sommerhusområdet), vores position på GPS var 55°02'05"N, 9°29'55"E og hvalen var vel 100m NV for os. Her så vi den af 3 omgange med 3-4 minutters mellemrum. Derefter svømmede den i SE retning (ca mod Varnæs) før vi mistede den af syne for sidste gang kl 13:07. Den var tæt nok på til at vi tydeligt kunne høre den udånde. Den var grålig i farven og væsentligt lysere end vi havde forventet. Vores bedste bud er at den var mellem 10-15m lang, dog var vi langt fra den og den hoppede på intet tidspunkt op ad vandet.

Limfjords-hvalen dukket op igen ved Gjøl (22.7)

 

I går aftes observerede Niels Jørn Vestergaard en hval ved Gjøl i Limfjorden. Her er hans billede og beretning:

 

Tirsdag aften d. 22.07.2014 sejlede jeg ud fra havnen i Gjøl. Fjorden var spejlblank - ikke en så meget som krusninger var der på vandet. Næsten ude ved sejlrenden stoppede jeg motoren og drev stille mens jeg nød den helt igennem fantastiske aften.

 

Pludselig begyndte båden at rulle let , og jeg opdagede, at der var dønninger på vandet. "Hvor kommer de dønninger fra?" tænkte jeg og i det samme hørte jeg bag mig den karakteristiske lyd af noget der skær gennem vandet. Jeg kiggede op og så en mørk skygge i vandet et stykke fra mig, samtidig med at jeg hørte en lyd, som jeg er helt sikker på var hvalens vejrtrækning i vandoverfladen. Heldigvis havde jeg mit kamera ved hånden - tændt - så jeg nåede lige akkurat at tage et enkelt billede af det, jeg var overbevist var en hval.

Det er tydligt at der er en bølge, som er højere end dem foran og bagved. Den er også mørkere, og midt i ses de to "pukler" i vandoverfladen.

 

Bevægelsen var mod vest, og jeg startede motoren og sejlede i den retning, men så ikke mere til "hvalen"

 

Vel tilbage i havn, fik jeg berettet, at der var iagttaget en hval ved Sæby for et par dage siden, og det underbyggede jo min egen iagttagelse i Limfjorden.

 

Redaktørens kommentar: Med sikkerhed en større hval. Det kan ikke undre at den har kunnet gemme sig siden den 12. juli når den ligger så dybt i vandet. Hvalen fra Sæby, der omtales, kunne være den finhval der blev observeret midt i T-ruten mellem Sæby og Kallö-Knippla ved den svenske kattegatkyst den 19. Juli.

Tirsdag, den 22. juli

 

Pukkelhval i indre del af Aabenraa Fjord (22.7.)

 

I dag blev hvalen observeret i den inderste del af Aabenraa Fjord og ud for Varnæs i tidsrummet kl, 16 .15 til.19.05. Den er entydigt indetificeret som pukkelhval. Ud for Varnæs sprang den ud af vandet flere gange.

 

Judith og Markus Jebsen har sendt følgende billede:

Mandag, den 21.juli 2014.

 

Pukkelhvalen besøgte Aabenraa Fjord (20. 7.)

 

Pukkelhvalen "snød" og lavede en afstikker til Aabenraa Fjord. Vi har modtaget observationer kl . 12.30 (ud for Varnæs) og 14.00 (helt inde ved Endstedværket).

 

 

Søndag, den 20.juli 2014.

 

Pukkelhvalen set ved Dyvig

 

Til Fiskeri- og Søfartsmuseets vagttelefon indløb der medling en hvalobservation ud for Dyvig i Als Fjord klokken 7.45 og 10.23.

 

Noget tyder på at hvalen fortsætter sin færd mod syd.

 

 

Pukkelhvalbilleder fra Bogense (17.7.)

 

Charlotte og Svend Hedegaard Christensen har sendt følgende billede:

Det er den "spættede" pukkelhval (Falshöft 2)

 

 

Fredag, den 18.juli 2014

 

Pukkelhvalen svømmede igennem Aarøsund

 

Vi har modtaget meddelelse fra Henriette Hebsgaard. Kl 15.30 svømmede hvalen gennem Aarøsund. Mon der er nogle heldige fotografer der vil dele billeder med www.hvaler.dk?

 

Pukkelhvalen set syd for Brandsø i Lillebælt

 

Göran Artman fra Helsingborg observerede pukkelhvalen syd for Brandsø kl. 13:00 i dag,

 

Pukkelhvalen set ved Hjarnø i onsdags (15.7. kl.12.00)

 

Familien Møller har sendt et billede af en hval observeret den 15.7. kl. 12.00 mellem Snaptum og Hjarnø. Her er et udsnit af billedet.

 

Nu er det 100% en pukkelhval - men hvilken?

 

 

På TV Syds hjemmeside vil man kunne se Tina Helweg Jensens videoklip af en pukkelhval der følger i kølvandet på en sejlbåd.

 

http://www.tvsyd.dk/artikel/249611:VIDEO--MOedte-pukkelhval-i-Lillebaelt

 

 

 

Hvalen set ud for Bogense i går

 

Fiskeri- og Søfartsmuseet og hvaler.dk har modtaget flere meldinger om en 8-10 m lang hval ud for Bogense. Hvalen blev set i flere timer mellem 16:30 og 20:30. Der sås blåst og slag med halen men også "hvileadfærd" i overfladen hvor hvalen i længere periode lå stille. Hos hvaler kalder man det "logging" eller "drivtømmeradfærd". Denne adfærd ses ofte efter en fouragering. Så lad os håbe hvalen måtte "puste ud" efter et måltid fynske sild.

 

 

Torsdag, den 17.juli 2014

 

Individuelle kendetegn på de to pukkelhvaler

 

Hvaler.dk har nu haft mulighed for at nærstudere billeder af de to pukkelhvaler fra Palle Tørnquist og Søren Bomholt. Hvalerne er døbt Falshöft 1 og Falshöft 2 efter den første observationslokalitet den 7. juli. Hvalen fra den 12.7. og Høruphav er identisk med Falshöft 2 - den "spættede". Falshöft 1 kan kendes på sit unikke mønster af skrammer på højre sides rygfinneflade (foto Palle Tørnquist).

Som det ses har vi et godt billede af højre side på Falshöft 1 og et godt et af venstre side af Falshöft 2/Høruphav; se Søren Bomholts billede forneden)

 

Onsdag, den 16.juli 2014

 

Pukkelhvalen set af flere i går

 

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og hvaler.dk har modtaget flere observationer af en hval fra Snævringen mellem de to broer. Hvalen har opholdt sig her i hvert fald mellem 15:30 og 19:30. Er der nogen derude der har taget billeder? Det store spørgsmål er, hvis der kun er tale om en hval, så hvor en den anden?

 

Mens vi venter på en afklaring bedes man nyde følgende perle af et fotografi fra Søren Bomholt, der viser den ene hval på klos hold.

 

Tirsdag, den 15.juli 2014

 

Pukkelhvalen set ved Middelfart?

 

Vi har lige modtaget en melding om en hvalobservation ved Middelfart og Strib.

 

Marianne Lorenzen observerede kl. 19:30 en 6-10 m lang hval mellem den nye lillebæltbro og Strib fyr. Det er med stor sandsynlighed en af "vore" pukkelhvaler? Hvaler.dk efterlyser billeder af dyret.

Mandag d. 17. febr. 2014, kl. 14:18

 

Kaskelothvalerne ved Henne

 

Redaktøren er netop vendt hjem efter et par dage på Henne Strand i forbindelse med de to strandede kaskelothvaler på denne lokalitet.

Den ene kaskelothval var strandet lørdag d. 15. februar om eftermiddagen og var død dagen efter, senest kl. ca. 08:00, hvor redaktøren var på stedet. Ved denne lejlighed blev der fortalt, at endnu hval var strandet ca. 1 km længere mod syd.

 

Den 1. hval (den nordlige) havde en længde på ca. 12,40 meter, mens det ikke var muligt at måle længden på den syd-strandede hval, da denne lå et stykke ude i den hårde brænding. Ved at observere de regelmæssige slag med halen, samt følge blåsten / åndedrættet, kunne det fastslås, at denne hval endnu var levende.

 

Ved ankomst til stranden dagen efter mandag. D 17. feb. kunne det konstateres, at syd-hvalen nu også var død, men ud fra graden af henfald, havde den kun været død i få timer. Kroppen på stranden var stadig flad og lav, penis var endnu ikke presset ud af bugen, og tungen befandt sig endnu inde i svælget. Hvalen lå nu tørt på lavvandet, så længden kunne måles til 12.40 m - samme længde som nordhvalen.

 

Nord-hvalen havde ændret form og figur i løbet af natten, og var nu så høj, at man ikke kunne kigge hen over den. Penis var presset ud af kroppen, munden var ½-åben med tungen presset delvis ud, og den frie forluffe var kløftet og pegede vinkelret ud fra kroppen.

 

Alt dette var tegn på, at hvalen var i forrådnelse, og at henfaldsgasserne pressede på indefra. Redaktøreren advarede familier mod at lade børnene kravle op på kadaveret og i det hele taget om at holde sig på sikker afstand af dyret. Samtidigt opfordrede jeg pr. telefon Naturstyrelsen til snarest at ankomme til stedet, og enten afspærre stranden eller fjerne overtrykket i hvalerne.

 

Ved 12-tiden ankom det hold fra zoologisk museum i Khb., som skulle forestå dissektionen, sammen med naturstyrelsens lokale repræsentant. Herefter blev det besluttet, at åbne kropshulen på nordhvalen for at fjerne trykket og samtidigt åbne sydhvalen, så denne ikke under den forestående forrådnelse ville oparbejde et tilsvarende tryk i kropshulen.

 

Få minutter efter var nordhvalen desarmeret og den egentlige skelettering kunne begynde. Det er planen, at den sydlige hval vil dølge efter i denne proces

 

Foto herunder:

 

Den nordlige hval kort tid inden "dersarmeringen".Underkæben er skåret af, penis er presset ud af bughulen, den frie luffe peger vinkelret ud fra kroppen - alt sammen tegn på stort tryk inde i hvalens bughule.

 

"Sydhvalens" underkæbe med tænder

 

 

Alle fortos af Thyge JENSEN, www.hvaler.dk

 

.

 

 

 

 

Mandag, den 14. juli 2014

 

Pukkelhvalen set ved den polske kyst i juni?

 

Allerede den 27. juni blev en større hval observeret ud for den midt-polske kyst.

 

http://www.hel.ug.edu.pl/aktu/lastminut/czy_w_rejonie.html

 

Så hvis det er et af dyrene fra Flensborg Fjord, så startede pukkelhvaleråret 2014 meget tidliger end hidtil antaget. Hvaler.dk efterlyser derfor observationer fra de indre danske farvande fra juni måned - for hvalerne kan vel ikke ganske usete være smuttet til Polen?

 

 

Lørdag, den 12. juli 2014

 

På ny hvaler i Limfjorden (12. juli 2014)

 

Lørdag ved 15-tiden observeredes to større hvaler mellem Fur og Sundsøre. Dyrene sås på flere sømils afstand, men havde størrelse af "en sæl der ses tæt på". De sprang ud af vandet og der sås også blåst. Mon det også var pukkelhvaler?

 

Pukkelhvaler atter i Vemmingbund (12. juli 2014)

 

Lørdag ved ottetiden havde hvalen (eller hvalerne?) flyttet ophold til Vemmingbund. Her fik Martin Warming taget følgende billede som vi viser i udsnit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pukkelhvaler ud for Høruphav (12. juli 2014)

 

Lørdag morgen lidt over klokken 6 fik Anegrethe og Søren Bomholt en naturoplevelse ud over det sædvanlige. En pukkelhval sprang flere gange ud af vandet. Her er et af billederne:

 

 

 

 

 

 

 

Pukkelhvaler i Vemmingbund (7. juli 2014)

 

Hvaler. dk har modtaget følgende øjenvidneberetning fra Jens Godbersen i Sønderborg

 

 

Mandag den 7 juli havde jeg min søn og hans venner med ude at sejle i Sønderborg Bugt. Da der kun var en let vind, for lidt til at vi ville sætte sejlene, besluttede vi at kaste anker ved Broager Land. Omkring kl. 20.20 ser vi ca. 100m syd for os noget meget stort bevæge sig gennem vandet. Min umiddelbare reaktion er at dette er en hval, men fornuften siger mig at det ikke kan være sandt. Øjeblikket senere må jeg dog erkende at det ER en hval.

 

Hvalen svømmer mod os, vanddybden hvor den svømmer er under 4m. Før den når os, drejer hvalen ud og svømmer forbi i ca. 40m afstand. Der bliver vi klar over at der ikke kun er én, men to hvaler. Min vurdering på dette tidspunkt er at de er omkring 6-8m lange, hvilket dog er meget usikkert da vi kun har set ryggen af dyrene.

 

 

De to hvaler tager en nordlig kurs i retning mod Dybbøl Mølle. Vi er naturligvis noget opstemte over oplevelsen og beslutter at følge efter dyrene for at tage nogle billeder; - vi er klar over, at der skal et stærkt bevismateriale til for at få nogen til at tro på vores historie. Samtidig kalder jeg op til Lyngby Radio som, efter først at skulle overbevises om at det ikke blot er marsvin vi har set, stiller mig om til Ragnhild Skov fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

 

Ragnhild er meget entusiastisk og guider os kyndigt med hensyn til hvad vi skal se efter for at artsbestemme hvalerne: størrelse og form af rygfinne, højde og form af blåsten, afstand fra blåsthul til rygfinne etc. Vi taler en del om hvad det mon kan være for hvaler; ud fra det som jeg beskriver, mener Ragnhild at det måske er vågehvaler.

 

Dyrene har ændret retning og er nu på vej ind i Vemmingbund. Vi følger efter, først i en god afstand på 2-300m, dels fordi de bevæger sig hurtigere end vi kan sejle og dels for ikke at genere dem. Vi vil nødig være årsag til at de bliver skræmt op på stranden, selvom de størrelsesmæssigt sagtens kan hamle op med vores båd.

 

 

På vej ind i bugten ser vi flere gange hvalerne komme op til overfladen og blæse ud. På et tidspunkt hvor vi er kommet tættere på og ligger stille for at se hvor de vil komme op næste gang, ser vi krusningen og uroen på vandoverfladen omkring 30m fra os. Det er tydeligt at der er noget meget stort lige under overfladen, men vi kan ikke se dyrene. Mens uroen på vandet bevæger sig hen mod os, får vi lidt fornemmelsen af at være medvirkende i en Godzilla film, - stemningen om bord bliver lidt spændt. Jeg har oplevet hvaler før, men dog altid fra tilpas store både hvor man størrelsesmæssigt var overlegen. Nu sidder vi så her i min sejlbåd, vægtmæssigt 4-5 gange underlegen.

 

Heldigvis, selvfølgelig vil hvalkyndige sikkert sige, har hvaler en god rummelig fornemmelse for hvad der er omkring dem, så de ramler ikke ind i vores båd som en anden elefant i en porcelænsbutik. 20m fra os forsvinder uroen på vandet, så mon ikke hvalerne er gået nedad.

 

De kommer op igen lidt væk fra os, og vi bevæger os forsigtigt hen i mod dem. Da vi er inde på ca. 50m stopper vi op. Hvalerne bevæger sig langsomt i vandet, da de med et viser deres fulde størrelse, krummer ryggen, stikker halen lige vejret og dykker ned. Dette syn er ofte set på billeder og film taget på store oceaner og dybt vand, - nu er vi så i Vemmingbund med blot 25m vanddybde.

 

Med oplevelsen af hvalerne så tæt på, vil jeg vurdere deres størrelse til omkring 10-12m. De har nu så meget luft at de først kommer op længere væk fra os på vej ud af bugten. Vi mister kontakten, og ser dem ikke igen.

 

 

Hele oplevelsen fra vi ser hvalerne første gang, til de forsvinder ud af Vemmingbund, varer omkring en halv time. I meget af tiden talte jeg med Ragnhild Skov over VHF radioen som var meget opsat på at få nogle billeder der kunne dokumentere hvilken art der var tale om. Det lykkedes en af min søns venner at få en billedserie af hvalerne, dels mens de svømmer i vandoverfladen, men også da de foretager det spektakulære dyk, hvor de viser hale. Billederne er taget med en smartphonekamera gennem en kikkert for at få lidt forstørrelse. Taget i betragtning at de er taget stående på en båd der sejler, balancerende med både kikkert og smartphone, er de overraskende skarpe. Den runde ramme som set gennem kikkert, giver en fantastisk effekt til billederne.

 

Billederne kan ses her:

 

https://www.flickr.com/photos/126004681@N04/sets/72157645580157441/

 

 

Tidligere samme dag blev hvalerne set ved Kalkgrund og Fallshöft (Tyskland). Fra sidstnævnte lokalitet har journalist og fotograf Palle Tørnquist lagt en række billeder ud på sin hjemmeside:

 

http://www.soendagssejleren.dk/14-billeder-2/hvalshow/index.html

 

 

 

 

Fredag, den 11. juli 2014

 

Pukkelhvaler i de indre farvande

 

En eller måske begge pukkelhvaler fra Flensborg Fjord og Vemmingbund (observeret den 7.juli) er i går eftermiddags og aftes set i G

 

 

 

Tirsdag d, 4, marts, 2014

 

Hvaler i Limfjorden

 

Her til aften tirsdag d. 4. marts 2014 er redaktøren blevet ringet op af nogle strandgæster (Erik Høgsgård og venner), der i eftermiddag har gået langs med kysten i Nissum Bredning i den vestlige del af Limfjorden.

 

Kl ca. 17.00 blev to eller flere hvaler observeret ud for Remmer Strand - anslået ½ km fra kysten. Senere dukkede andre hvaler op i samme område, og det virkede som om, at 4 – 6 hvaler fordelt i to hold fulgtes ad langs med kysten mod øst i retning af Oddesundbroen. Hvalerne blev observeret sidste gang kl. ca. 18:00, hvor de stadig svømmede i østlig retning.

 

Hvalerne blev beskrevet som mørke/sorte, men der blev ikke observeret rygfinne eller havefinne fri af vandet. Der blev heller ikke observeret eller hørt båst, hvilket kan skyldes afstanden mellem observatørerne og hvalerne. Hvalernes formodede længde har vi ingen oplysninger om, da redaktøren glemte at spørge derom.

 

Hvalernes svømmeretning kan give en formodning om, at de er rejse længere ind i Fjorden. Hvis dette er tilfældet vil hvalerne på en strækning fra Nissum Bredning og Aalborg efter Oddesundbroen skulle passere Kaas Bredning, Sallingsund, Livø Bredning og Løgstør Bredning. Fortsætter rejsen østover skal hvalerne så passere Aggersundbroen og herefter svømme gennem Nibe Bredning og Gjøl Bredning, Herfra vilstrækningen ud til Kattegat være ca. 30 sømil.

 

Observationer af hvaler i Limfjorden er sjældne og altid interessante, Denne observation er måske særlig interessant set j kysen af de hval- /delfinobservationer, der blev gjort ved Nørre Sundby midt i januar. Disse hvaler er foreløbigt kun blevet indberettet en enkelt gang til Hvaler.Dk.

 

Redaktionen opfordrer dérfor alle læsere af denne side, til at holde øjnene åbne ved trafik og færdsel i nærheden af Fjorden.

Onsdag d. 19. feb. 2014

 

Foto fra kaskelot-dissektion på Henne Strand tirsdag d. 18. feb. 2014

 

Fra Michael B. Nielsen har vi modtaget:

 

Hejsa.

 

Jeg var som mange andre ude og se hvalerne der var strandet ved Henne og i den forbindelse tog jeg en del billeder, ved ikke om i kan bruge dem til noget, men link er her

 

http://koncertfoto.smugmug.com/Gallerier/Blandet/Hvaler-Henne-Strand-1702-2014/i-7xSFZrq

 

Venlig hilsen

 

Michael B. Nielsen

Aarhus N.

 

Om strandinger af kaskelothvaler

 

For nogle år tilbage skrev redaktøren et udkast til et temahefte om kaskelotstrandinger, som aldrig blev publiceret.

Udkastet kan hentes som pdf-fil ved at klikke her. (16,3Mb)

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndag d. 16. febr. 2014

 

kaskelotter og én sælunge ved Henne

 

Fredag aften d. 15. febr. 2014 fik redaktøren en melding fra Søren Vesterby, TV-Syd, om at en strandet hval skulle ligge på stranden ved Henne på den jyske vestkyst. Ud fra medsendte fotos kunne redaktøren konstatere, at det drejede sig om en Kaskelothval.

 

Desværre kom oplysningen for sent til, at det var muligt at besøge stedet inden mørket faldt på, så derfor aftaltes det, at køre til Henne den følgende dag kl. 06:30. Kaskelothvalen lå stadig på den oplyste position, og under inspektion og opmålingen af denne, kunne en strandgæst berette, at der lå endnu en strandet hval på stranden et stykke syd for Henne.

 

Efter inspektionen fortsatte hvaler.dk mod syd til den anden kaskelothval, som lå ca. 200 meter syd for Henne. Dette dyr var ligeledes en kaskelothval, men på halens bevægelse samt på den regelmæssige blåst, kunne det fastslås, at dette dyr var levende.

 

Denne hval måtte tilsyneladende være strandet i løbet af natten eller om morgenen. Hvalen lå indenfor den inderste revle, og radaktøren anser derfor dens muligheder for at bjærge sig ud på dybt vand for ringe.

Endelig lå der på stranden få meter syd for P-pladsen en svækket sælunge, der tydeligvis var meget afkræftet og angrebet af lungeorm.

 

Den syge sælunge, har ingen chance for at overleve, og vil derfor blive aflivet snarest. De to kaskelothvaler vil sandsynligvis blive halet op på stranden snarest og skeletteret der.

 

Død kaskelothval

Foto: Thyge JENSEN hvaler.dk

 

Strandet, men endnu levende kaskelothval

Foto: Thyge JENSEN hvaler.dk

 

Svækket og lungeormsangrebet spættet sælunge

Foto: Thyge JENSEN hvaler.dk

 

 

 

Lørdag d. 15. febr. 2014

 

Hval strandet på den jyske vestkyst

 

I dag kl. 16:30 blev Hvaler.dk ringet op af nyhedsredaktør Søren Vesterbyfra TV-Syd med underretning om, at en hval var strandet på den jyske vestkyst i nærheden af Henne, Ud fra de medsendte fotos, kunne det sandsynliggøres, at det drejede sig om en kaskelothval, der ikke havde været død i længere tid.

 

Redaktøren vil besøge stedet i morgen tidlig, når solen står op, og vil opdatere beretningen snarest derefter.

 

 

Fredag d. 31. jan. 2014

 

Hvidnæsen (3) var en voksen hun

 

Hvaler.dk’s mand i Østdanmark har vi dag undersøgt den hvidnæse, der blev fundet ved Snekkersten d. 29. jan. Carl Chr. Kinze har følgende kommentar:

 

Hvidnæsen der den 29.1. blev fundet på stranden ved Snekkersten viste sig at være en hun. Umiddelbart syntes dyret uden tegn på sygdom og i ganske god foderstand hvilket bl. a. bekræftedes af et 30 mm tykt spæklag på rygsiden og hele 176 cm ”om livet”, det hidtil største mål på en hvidnæsehun i Danmark

 

Der er tale om et kønsmodent dyr, bl.a. indikeret ved de meget tydelige pattevorteslidse og kønslidsen fremtoning. Der var skader efter måger flere steder på kroppen, bl.a. manglede de ene øje. Tænderne var delvist nedslidte i underkæben.

 

 

 

Onsdag d. 29. jan. 2014

 

Delfin strandet ved Snekkersten (2)

 

Den strandede delfin fra Snekkersten er nu bragt ind til Øresundsakvariet i Helsingør, og et medfølgende foto viser tydeligt, at det drejer sig om en hvidnæse. Længden er opgivet til 2,6 meter, men kønnet er endnu ikke bestemt.

 

Hvidnæser forekommer i Nordatlantens tempererede og subarktiske kyst- og shelfvande. Mod nordøst helt op til Hvidehavet. Den er almindelig ved den norske vestkyst, og i Nordsøen ses den hyppigst om sommeren, dog mest i den nordlige del. Er temmelig hyppig i Skagerrak og det ydre Kattegat, hvortil der jævnlig sker indvandringer til det indre Kattegat. Forekommer lejlighedsvis helt inde i Østersøen.

 

Hvis aftalerne går i orden vil hvidnæsen blive obduceret på Øresundsakvariet i Helsingør i vinterferien.

 

Foto: Tanja Lundberg Lykkegaard ©

 

 

 

Onsdag d. 29. jan. 2014

 

Delfin strandet ved Snekkersten (1)

 

Fra Jens Peder Jeppesen, Øresundsakvariet har vi i dag fået underretning om, at en delfin i dag er standet/skyllet ind på kysten ved Snekkersten.

Delfinen skulle være ca. 3 meter lang og er foreløbig bestemt til at være en hvidskæving, men vi afventer endelig artsbestemmelse.

 

Mandag d. 27. januar 2014

 

Sæl på kørebane

 

På TV2 kan man læse følgende beretning om en sæl, der er kravlet på land.

 

http://nyhederne.tv2.dk/krimi/2014-01-27-politiet-advarer-s%C3%A6l-luffer-rundt-p%C3%A5-k%C3%B8rebanen

 

Fotoet, der er vedlagt historien, er af en voksen han-gråsæl og har ikke noget med den aktuelle begivenhed at gøre. Sandsynligvis har det været en spættet sæl, da gråsæler normalt holder sig i den vestlige og yderste del af Vadehavet.

 

Sæler, der af en eller anden årsag kravler på land om vinteren, er ikke et ukendt fænomen. For år tilbage samlede en Rømø-boer en sæl, der var på vej tværs over Rømø, op midt på øen, og gav den et lift ud til stranden. Også på Mors i Limfjorden fandt man engang en sæl langt inde i land på vej tværs over øen.

 

Et andet fænomen, der ligeledes er vanskeligt at forklare, er, at spættede sæler ofte opsøger havne om vinteren. Her lægger de sig på ramper og pontoner, hvorfra de hurtigt kan hoppe i vandet. Ved juletid opholdt en velnæret spættet sæl sig på sejlklubbens flydebro i Lynæs, og i den sidste måned har en sælunge jævnligt ligget på en flydebro ved Skibbroen i Ribe.

 

 

 

 

Hvaler.Dk siger tak for 2013 og ønsker alle et godt nytår

(Klik)

Tirsdag d. 14. jan. 2014

 

Delfiner i Limfjorden

 

Vi har modtaget

 

Hej

 

Var ude og ro i min kajak i dag tirsdag. Der var meget tåget. Ude ved Bouet Limfjorden i sejlrenden *), dukker der tre små hvaler eller hvad det nu var op. De svømmer helt op ad hinanden og går op sammen og trækker luft. Det ser ud som om de er ved at fange føde.

 

Den ene er måske en unge mindre end de andre. De to andre havde en længde på 3 - 4 m. Måske 2,5 - 3,5 m. Finnen er ca. 30 cm høj slank og krummer bagover. Forkrop ligner en delfins. De var i området omkring mig 25 min.

 

Der var meget tåget så de tre billeder jeg tog er ikke meget bevendt, men på det ene kan ane de tre sammen. Samtidig havde jeg to sæler på begge sider af min kajak. De havde også travlt med at kikke på dem. Kunne godt tænke mig at vide hvad jeg så.

 

Venlig hilsen

 

Per Frandsen

Nørresundby

 

*) Umiddelbart øst for Nørresundby (red.)

 

Redaktøren har diskuteret hændelsen med Per Frandsen, og ud fra dyrenes størrelse og formen på rygfinnen er vi endt med, at det har været delfiner – men hvilken art er usikkert.

 

 

Tre døde hvidnæser skyllet ind i Thy

 

Fra Lisbeth Mellerup-Skjødt har vi modtaget et foto af en af de to hvidnæser, der i slutningen af dec. skyllede ind ved Tranum Strand i Thy.

Også i juledagene blev der fundet en hvidnæse ved Klitmøller, så i alt er tre døde hvidnæser skyllet ind indenfor kort tid.

 

Foto: Lisbeth Mellerup-Skjødt ©

 

 

Fra Lars H. Hansen, Kerteminde fik vi sidst i december 2013 et link til følgende telegram:

 

Massedød rammer delfiner: Over 1000 er skyllet i land

 

Af Ritzau

24. december 2013, 02:57

De mange døde delfiner er fundet på strandene langs den amerikanske østkyst.

Over 1000 delfiner langs den amerikanske østkyst er i 2013 døde af en mæslingelignende virus. Den dræbende epidemi viser ingen tegn på at forsvinde, oplyser USA's institut for havforskning, NOAA.

De mange døde delfiner er fundet på strande fra New York til Florida siden juni. Endnu flere end de, der er skyllet ind på land, kan være bukket under for sygdommen til havs.

Årets epidemi er dermed værre end det forrige udbrud i 1987-88, da der blev fundet 740 døde delfiner.

Alle de døde dyr, som det også er tilfældet i år, var øresvin. Den mest udbredte og kendte af de cirka 40 delfinarter.

I 2010 blev antallet af den slags delfiner opgjort til cirka 40.000 i områderne langs USA's østkyst.

 

/ritzau/Reuters

 

Telegrammet kan være lidt tankevækkende, da den virus, der har dræbt de amerikanske delfiner, er i familie med den virus, der i 1988 og i 2002 var årsag til de to epidemier, der ramte sælerne i vore farvande.

 

Så vidt vides er der ikke udtaget prøver fra de indskyllede hvidnæser fra Thy.

.

 

Copyright © All Rights Reserved